Fotboll i Göteborg

I Göteborg är fotboll den sport som är störst. Dels är det här som Gothia Cup varje år hålls samt att i Göteborg finns flera fotbollslag så som ÖIS, GAIS, BK Häcken och IFK Göteborg samt flera andra mer eller mindre kända fotbollslag. I Göteborg ligger även Ullevi och gamla Ullevi, två arenor som ofta anordnar fotbollsmatcher. Heden är en annan känd plats i Göteborg som många förknippar med fotboll.

Gothia Cup är är världens största fotbollscup och det för ungdomar som är mellan 11-19 år. Den har anordnats i och runt Göteborg ända sedan 1975. Bakom uppstartandet av denna cup står BK Häcken och Gais i samarbete med tidningen Arbetet Väst. Gais drog sig ur året efter och nu är det BK Häcken själva som under en vecka i mitten av juli varje år anordnar denna cup.

I denna turnering är det runt 140 länder som deltar varje år. Det brukar vara kring 37 000 spelare i 1600 lag. Sedan har det sedan starten även unnits en klass för flickor.

Namnet Gothia kommer av det latinska namnet på Götaland, som även Göteborgs namn grundar sig på.

Cupen spelades från början mitt i Göteborg, men allt eftersom att turneringen utvecklats och blivit stor så var man tvungen att även använda områden utanför Göteborg så som Mölndal och Partille. Dock sker invigningen alltid på Ullevi och finalerna spelas på Gamla Ullevi.

29 May 2020